Blog

A tökéletes családi nyaralás titkai

2021.08.04 13:37
A tökéletes családi nyaralás titkai

A tökéletes családi nyaralás titkai - avagy játékok, amik garantálják, hogy egy percig sem unatkoztok majd!

A családi nyaralást minden évben alig várjuk, a gyerekek viszont könnyen elunják magukat az utazással töltött hosszú órák alatt, vagy akár hegyi kirándulás, tengerparti pihenés közben is. Mutatunk nektek néhány szuper játékot ezekre az esetekre!

Mit játsszunk útközben?

 

 • Sztoriszövő játék: az első játékos mond egy mondatot, amivel elindít egy történetet. A következő játékosnak el kell ismételnie a mondatát, majd hozzáfűzni még egyet - minél viccesebbet, fordulatosabbat, hogy kibontakozzon a sztori! Az idő előrehaladtával a játék egyre nehezebb, hiszen egyre több mondatot kell megjegyezni a játékosoknak. Aki elhibázza, zálogot ad!
 • Fekete-fehér, igen-nem: a játékosok egymást kérdezgetik (eldöntendő kérdéseket, pl. Szereted a csokit? Milyen színűek a zebra csíkjai?), miközben arra törekszenek, hogy az ellenfél kimondja a tiltott szavakat. Remek szókincsbővítő, logikus gondolkodást fejlesztő játék!
 • Hárombetűs soroló: a kezdő játékos mond egy hárombetűs szót (pl. vár). A következő játékos feladata, hogy csupán egyetlen betű megváltoztatásával értelmes szót tudjon mondani (pl. vér, ver, vám, váz, sár, már, kár…)

 

Vagy válasszatok szuper, mini utazó játékaink közül, melyek csupán annyi helyet foglalnak a bőröndben, mint egy pakli kártya! Kattints a képre!

Mit játsszunk az erdőben?

 

 • Tanuljunk számolni erdei séta közben! Ki gondolta volna, hogy a természetjárás közben készülhetünk a matekórákra is? Adj gyermekednek izgalmas gyűjtögető feladatokat: pl. hozz 5 darab tobozt, hozz 4 leesett falevelet. Nagyobbaknak akár műveleteket is mondhatunk. 
 • Számháború - a megunhatatlan erdei játék! Két csapatra van szükség: minden játékos kap egy papír fejpántot, amin egy szám van, az egyik csapatnak kékkel, a másiknak pirossal írva. Mindenki a pályán bujkál és megpróbálja leolvasni az ellenfél számát, amit hangosan bekiált - ilyenkor az a játékos kiesik.
 • Vegyünk gipszmintát az állatok lábnyomairól! Nyári esők után, amikor nedves a talaj, jól látszanak az erdei ösvényeken az állatok lábnyomai. Egy hátizsákban vigyünk magunkkal minden szükséges holmit: egy műanyag tálat, vizet, vastag kartonpapírcsíkot, gemkapcsot és egy zacskó gyorsan megkötő gipszet. A nyomot kerítsük körül kartonnal, majd rögzítsük gemkapoccsal. A vízzel elkevert gipszet nagyon óvatosan öntsük a nyomra. Várjunk fél órát a közelben, majd óvatosan emeljük fel a megkötött gipszet!

 

Válogassatok természetmegfigyelő játékaink közül - kattints a képre!

Mit játsszunk a hegyekben?

 

 • Hegyi kincskereső: a természethez való kapcsolódás legjobb módja egy hétvégi családi túra vagy hegymászás. Még izgalmasabb lesz, ha készítünk egy természetjáró, kincskereső checklistet a gyerekeknek, ami felhívja a figyelmüket a különböző állatokra és növényekre. A papírra írhatunk, rajzolhatunk, vagy akár matricák segítségével is szemléltethetjük a dolgokat (pl. mókus, toboz, fenyőfa, állatnyomok, stb.) Ki találja meg a legtöbb dolgot?
 • Gyűjtsünk kavicsokat! A kavicsgyűjtés remekül fejleszti a gyerekek tapintásos érzékelését, a hazavitt kavicsokból pedig számtalan játék bontakozhat ki. Készíthetünk memóriajátékot, puzzle-t, csodaszép mozaikképeket. Festhetünk figurákat a kavicsokra és gyakorolhatjuk a történetmesélést. 
 • Kémleljük a csillagokat! A hegyekben minimális a fényszennyezés, így ha szerencsénk van, és sikerül egy szuper hegyi szállást kifognunk, akkor sötétedés után telepedjünk ki a szabadba, kapjuk elő a távcsöveinket, és keressük meg a Göncölszekeret!

 

Mit játsszunk a tengerparton?

 

  • Ismerd fel! játék: ezt a játékot a tesók is játszhatják egymással, vagy szülők a gyermekükkel, hiszen bármelyik korosztálynak élvezetes. Keressünk a tengerparton több különböző tárgyakat (kavicsot, algát, kagylót, partra mosott fadarabot, moszatot, stb.), rakjuk őket sorba. A másik játékosnak bekötött szemmel kell minél többet felismernie, és csoportosítania az egyforma dolgokat. Remekül fejleszti a tapintásos érzékelést!
  • Sorverseny vizes vödörrel: a homokozó vödröket nemcsak homokvár építéséhez, hanem izgalmas sorversenyekhez is használhatjuk. Töltsük meg a vödröket vízzel, és jelöljünk ki egy célt. Az a játékos nyer, aki a leggyorsabban elér a célba úgy, hogy közben a vödröt egyensúlyozza a fején. Jó móka!
  • Árnyékművészet: evés után nem tanácsos vízbe menni, de ezzel a játékkal a gyerekek elüthetik az időt fürdésig. Az egyik játékos megáll egy vicces pózban, a másik pedig körberajzolja az árnyékát a homokban. Ezután a körvonalat kitölthetjük mindenféle szépséggel: algákkal, kagylókkal, kavicsokkal. 

 • Halfogó játék: ezt többen érdemes játszani, minimum 6-8 fővel a legizgalmasabb. A csapat fele kört alkot a  sekélyebb vízben, fogják egymás kezét, és közben kiszámoló dalocskát énekelnek, feltartott kézzel. Amíg tart az ének, a körön kívül álló játékosok ki- és beúszkálnak a körbe. A dal végén a körben álló játékosok leengedik a karjukat, a fogságba esett “halacskák” pedig csatlakoznak a körhöz. 

 

Hasznos tippek: mit tehetünk utazási betegség ellen?

Az utazási betegség (motion sickness) oka, hogy a testünk gyakran nem képes alkalmazkodni ahhoz a kettősséghez, hogy egy helyben ülünk és közben mozgásban is vagyunk. Felnőtteknél is jelentkezhet, de leggyakrabban a gyerekek jókedvét rontja el utazás közben. Segíthet, ha nem lefelé nézve ülünk (pl. könyvet olvasva, tableten mesét nézve), hanem kifelé tekintünk az ablakon, a haladás irányába. Természetes gyógymódként jó szolgálatot tehet a B6-vitamin, a gyömbértea, vagy hideg víz lassú kortyolgatása is - ezek segíthetnek enyhíteni az émelygést.