Blog

Így segítheted gyermeked beszédfejlődését!

2021.05.31 11:21
Így segítheted gyermeked beszédfejlődését!

A beszédtanulás rendkívül összetett folyamat: a beszédhez és hangképzéshez megfelelően fejlett izmok kellenek, de emellett a kicsik beszédértését, szókincsfejlődését különféle játékokkal is segíthetjük.

 

Iskolaérettség szempontjából kiemelten fontos a kisgyermek beszédkészsége: szókincsének és beszédének formailag és tartalmilag is megfelelőnek, érthetőnek kell lennie. Az alábbi szókincsfejlesztő feladatok játékosan fejlesztik az önálló beszédet. Fontos, hogy gyermekünk lássa rajtunk: mi is élvezzük a közös játékot. Ne követeljünk tőle túl sokat, és mindig dicsérjük meg, amikor ügyes volt.

 

Tanuljuk a hangokat!

Ezt a játékot már egészen pici korban, bölcsisekkel is játszhatjuk. Csapjuk fel az állatos mesekönyvet, és kezdjük el utánozni a hangjukat közösen! Mit mond a csacsi? Mit mond a cica? Mit mond a bárány?

Fejlesszük a beszédhez szükséges izmokat!

Az alábbi mókás gyakorlatokkal fejleszthetőek a beszédhez szükséges izmok: szerezzünk be egy buborékfújót, vagy lobogtassuk a gyertyalángot vigyázva arra, hogy ne fújjuk el, együnk ropit vagy apró gyümölcsfalatokat az asztalról kéz nélkül.

Fejlesszük a hallást!

Kérd meg gyermeked, hogy csukja be a szemét, te pedig adj ki hangokat különféle tárgyakkal, mindig más irányból. Neki meg kell mutatnia, melyik irányból hallotta a hangot! 

Mondókázzunk!

A vidám mondókák és versikék tanulásával szinte észrevétlenül bővül a gyerekek szókincse, ráadásul a ritmusérzékük is rengeteget fejlődik. A mókába az egész család beszállhat: rendezhettek versmondó vetélkedőket, vagy ti magatok is kitalálhattok új mondókákat! 

Az örök klasszikus: szólánc játék!

Felváltva mondjunk szavakat az előző szó utolsó hangjával. Lehet nehezíteni a feladatot úgy, hogy egy adott kategóriában gyűjtünk szavakat (állatok, gyümölcsök, zöldségek, fiúnevek, lánynevek, nagyobbaknál főnév, melléknév, ige). A gyerekek mindig nagyon élvezik ezt a játékot, főleg ha jópofa babzsákot vagy labdát is dobálunk közben!

 Gyűjtsünk szavakat a Varázsdobozba!

Ezt a játékot az egész család játszhatja, egy családtagot jelöljünk ki játékvezetőnek. A szülők és a gyermekek felváltva mondanak szavakat egy előre megbeszélt gyűjtőfogalom alapján. (pl. állatok, gyümölcsök, zöldségek, piros színű dolgok, fiúnevek, lánynevek, főnevek, melléknevek, igék, “k” hanggal kezdődő szavak, szavak, amelyek úgy végződnek, hogy “ma”, satöbbi). Mindig a játékvezető dönti el, hogy az adott szó belefér-e a Varázsdobozba!

Hasonló játékokat keresel? Ezeket ajánljuk:

https://www.mosolyfejleszto.hu/Jatekhangszer-keszlet-Hangszer-kavalkad-Musical-ca1033

https://www.mosolyfejleszto.hu/Jatekhangszer-Rumbatok-Maracas

https://www.mosolyfejleszto.hu/Mini-utazo-jatek-Tortenetszoves-memoria-Stori