Blog

Koncentráció fejlesztése játékosan, bölcsis és óvodás korban

2021.02.04 11:35
Koncentráció fejlesztése játékosan, bölcsis és óvodás korban

Egyes szakértők szerint a gyermeki agy az első 5 évben eléri fejlettsége 90%-át. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már az első hónapoktól kezdve foglalkozzunk a kicsik koncentrációjának, idegrendszerének fejlesztésével. Igyekezzünk olyan játékokkal lekötni őket, melyek amellett, hogy szórakoztatóak, bizonyítottan hozzájárulhatnak a koncentrálóképesség fejlődéséhez! 

Az alábbiakban bemutatunk nektek néhány koncentrációt fejlesztő játék ötletet, melyeket akár már 1 éves kortól játszhattok gyermeketekkel.

1 ÉVES KORTÓL - ÉPÍTŐKOCKÁZÁS


Szülőként sokszor nem egyszerű kiválasztani a gyermekünk számára megfelelő játékokat, amivel viszont nem lőhetünk mellé soha, az az építőjáték. A klasszikus, csodaszép, fából készült építőkockákkal való játék vagy a legózás órákra képes lekötni a csemetéket, közben pedig nemcsak szórakoznak, hanem fejlődnek is! 

A különféle építőjátékok támogatják a színek és a formák felismerését, fejlesztik a kreativitást és a koncentrációt, sőt az agyfejlődés minden aspektusát. 

  • Fejlődnek a gyermek motoros képességei. Gondoljunk csak bele: a kicsi odanyúl a játékért, felemeli, egymásra helyezi, egyensúlyozza őket, összepattintja az egymáshoz illő elemeket… Ezzel nemcsak az izmait fejleszti és a finom- és nagymotoros mozgásokat gyakorolja be, hanem a szem-kéz koordinációja és a térlátása is jelentős mértékben javul. 
  • A gyerekek egyre kreatívabbak lesznek! Az építőjátékok apró elemei gyakorlatilag végtelen variációban pakolhatóak egymásra, csakis a gyermek képzelete és fantáziája szabhat ennek határt. Mivel mindig a saját elképzelései alapján hoznak létre valami újat a gyerekek a játék során, kreativitásuk nagymértékben fejlődik. 
  • Együttműködés és konfliktuskezelés terén is hatásos fejlesztő játék! Ha közösen játszik együtt több gyermek (akár barátokkal, akár tesókkal), előbb-utóbb bizony felüti a fejét valamilyen konfliktus, hiszen a másiknak nem pont ugyanolyan elképzelései lesznek az adott építményről. Kutatások eredményei bizonyítják, hogy a társaságban sokat játszó gyermekek kiegyensúlyozottabbak, és kevésbé okoz nekik gondot a közösségi léttel járó konfliktusok kezelése is. 
  • A későbbi, iskolai tanulmányokhoz is jó alap az építőkockázás, hiszen rengeteget tanulnak közben a gyerekek: számolnak, válogatnak, csoportosítanak. Ezek egyszerű dolgoknak tűnnek ugyan, de valójában komoly matematikai műveletek, melyeknek később nagy hasznát vehetik majd az iskolában is. 

Építőjátékot keresel gyermekednek? Válogass webshopunkból! >>>

2 ÉVES KORTÓL - RAJZOLÁS, SZÍNEZÉS


A rajzolás, színezés nagy elmélyülést kíván a kicsik részéről, ez pedig a koncentrációt is fejleszti, nem beszélve a finommotorikáról és a vizuális kommunikációról. Két éves kor felett ha lehet, minden nap szakítsunk rá időt! Kérjük meg gyermekünket, rajzolja le az aznapi élményeit, amíg mi a vacsorát készítjük, vagy mosogatunk. Így könnyen el is foglalja magát, közben pedig észrevétlenül, játszva fejlődhet. Van egy tippünk arra az esetre is, ha rajzolni nem igazán szeret a gyermeked: szerezz be neki szuper kifestőket, akár a kedvenc mesefigurájával! Így legalább a színezéshez garantáltan kedvet kap!

Színezőt, kreatív játékokat keresel gyermekednek? Válogass webshopunkból! >>>

3 ÉVES KORTÓL - PUZZLE, LÁTÁSKÖVETŐ JÁTÉK


A látáskövető játéknak minimális az eszközigénye, (elég csupán előkapni gyermeked kedvenc plüssállatát), a koncentrációját viszont nagy mértékben fejlesztheti. Hogyan játsszatok? Ültesd le gyermeked, majd tarts elé egy tárgyat, és kérd meg őt, hogy kövesse azt a szemével, miközben te mozgatod. (Minél kisebb a gyermeked, annál nagyobb legyen a tárgy, és kb. 40 cm-re a szemétől kezdd el mozgatni).

A másik szuper játék, amit ajánlunk már kisgyermekkortól: a puzzle, az örök kedvenc! Valljuk be, még felnőtt fejjel is szívesen játszunk vele. Kirakása komoly összpontosítást és összetett gondolkodást igényel. A koncentráció mellett fejleszti a vizuális képességeket és a szem-kéz koordinációt is. Kicsiknél 10-25 darabossal kezdjünk, aztán ahogy egyre nagyobb lesz a gyermekünk, úgy válthatunk bonyolultabb kirakósokra!

Puzzle-t keresel gyermekednek? Válogass webshopunkból! >>>

4 ÉVES KORTÓL: MEMÓRIAJÁTÉKOK


A vizuális figyelmet és koncentrációt leginkább fejlesztő játékok közé tartoznak a memóriajátékok. A móka nem áll meg csak a klasszikus, kártyákkal játszható, “keresd a párját” játéknál, hiszen kis kreativitással rengeteg memóriát fejlesztő játékot találhattok ki. Mutatunk is két példát:

“Mi változott?” játék: engedd, hogy gyermeked alaposan megfigyeljen, majd menj ki a szobából, és változtass meg 5 dolgot a külsődön. Visszatérted után meg kell neveznie, melyek ezek! De olyat is játszhattok, hogy gyermekednek kell kimennie 1 percre a szobájából, miután alaposan megfigyelte, és a szobán változtass meg néhány apróságot.

“Mi van a kendő alatt?” játék: rakj ki a gyermeked elé 10-15 apró tárgyat (gyufásdoboz, kulcstartó, radír, stb.), engedd, hogy 1 percig nézegesse őket, majd takard le mindet egy kendővel és tegyél fel kérdéseket velük kapcsolatban. Melyek voltak sötét színűek? Volt-e köztük fehér? Hány kerek tárgy volt köztük? Hány darabot használhatunk az iskolában?

 

Memóriajátékot keresel gyermekednek? Válogass webshopunkból! >>>