Blog

Játékötletek, melyek felkészítik a gyerkőcöket a sulikezdésre

2021.02.04 11:35
Játékötletek, melyek felkészítik a gyerkőcöket a sulikezdésre

Bár a tanköteles korúvá válást törvény szabályozza, az iskolaérettség nem mindig kizárólag az életkor függvénye. Arról, hogy egy gyermek iskolaérett-e, az óvodavezető dönt, az iskolaérettségi vizsgálat, az óvónők és a szülők véleménye alapján. Az iskolaérettség megállapításakor a biológiai fejlettség mellett fontos szempont a gyermek szociális érettsége, beszédkészsége, érzelmi-akarati érettsége és végül, de nem utolsó sorban: a logikus gondolkodás. 

A logikus gondolkodás az iskolaérettség egyik alapkritériuma, hiszen a taníthatóság előfeltétele a szabálykövetés, az önálló szabályfelismerés és a szabályalkotás képességének megléte. Analóg gondolkodás nélkül nincs gyakoroltatás, nincs bevésődés. Az olvasás és a matematika tanítása is elképzelhetetlen nélküle.

 

Az alábbi játékötletek segítenek abban, hogy nagycsoportos, iskolába készülő gyermekednek könnyebb legyen az sulikezdés! Hozzájárulnak a gyerekek logikus gondolkodásának és figyelmének fejlesztéséhez, sőt a beszédfejlesztést is segítik - így megkönnyítik számukra az átállást óvoda és iskola között.

 

Fejezd be a gondolatom!

Ehhez a játékhoz szükség van egy kis babzsákra, vagy labdára. Dobjuk oda gyermekünknek, majd mondjuk ezt: "Fejezd be a gondolatom!". Ezután hasonló állításokat soroljunk: Nappal világos van, éjszaka...? Az óriás magas, a törpe...? Télen hideg van, nyáron...? A cica nyávog, a kutya...? A kiabálás hangos, a suttogás...? Az ég kék, a fű...? A hajó a vízen visz minket, a repülőgép a...?  A csiga lassú, a nyuszi...? A cukor édes, az ecet...?

 

Igaz vagy hamis?

Mondjunk különféle állításokat, gyermekünk pedig alaposan gondolja át, hogy melyik igaz és melyik hamis. Például: Nyáron esik hó. Iskola után jön az óvoda. Télen eshet az eső. Egy zsiráf kisebb, mint egy kutya. Egy felnőtt öregebb, mint egy gyerek. Egy versenyautó gyorsabb, mint egy roller. Ősszel lehullanak a fákról a levelek. Egy elefánt nagyobb, mint egy bogár. Nappal világosabb van, mint éjszaka.

 

Keresd meg az egyformákat!

Adj a gyermekednek egy lapot, mely tele van többféle egyszerű ábrával (virág, kisautó, labda, állatok, stb.), és kérd meg, hogy színezze ki az azonos ábrákat egyforma színnel!

 

Részekből egészet!

Soroljuk fel a gyermekünknek a "részeket", neki pedig meg kell neveznie az "egészet". Például: pikkely, uszony, farok = hal. Póráz, csont, ugat = kutya. Sárga, savanyú, kerek = citrom. Pöttyös, kerek, pattog = labda. 

 

Föld! Levegő! Víz!

Ez a játék annál mókásabb, minél többen játsszuk. Mondjuk ki váltakozva a föld, víz, levegő szavakat, a gyerekek pedig mondjanak egy állatot (vagy közlekedési eszközt), ami az adott közegre jellemző.

 

Tapsolj, ha hallod! 

Válasszatok ki egy szót (pl. labda), majd kezdj el mesélni valamiről, vagy mondj több különböző szót egymás után. Amikor gyermeked meghallja, hogy "labda", tapsolnia kell!

 

A beszédfejlesztéshez: szójáték!

Játsszatok szójátékokat: mondjatok szavakat 1-1 adott betűvel, vagy ugyanazzal a kezdő szótaggal! Még mókásabb lesz a feladat, ha közben egy labdát dobálgattok. Nehezítésként megegyezhettek abban, hogy csak egy bizonyos kategóriából (pl. állatok, növények, ételek) soroltok szavakat. Mindenképpen beszélgess sokat gyermekeddel, hiszen az élőbeszédből tanul a legtöbbet, olvass neki mesét esténként a rajzfilm helyett, hiszen ez a fantáziáját, képzelőerejét is fejleszti.

Ha pedig meglepnéd a gyermeked egy fejlesztő játékkal, válogass a webshopunkban elérhető logikai játékok közül! >>>