Blog

Miért fontos a taktilis (tapintásos) érzékelés fejlesztése bölcsiseknél?

2021.02.04 11:35
 Miért fontos a taktilis (tapintásos) érzékelés fejlesztése bölcsiseknél?

A pici gyerekek a világot legjobban tapintás, tevékenykedés, apró matatás útján tudják megismerni. Amint mászni és totyogni kezdenek, pillanat alatt kirámolják a konyhaszekrényt, újra meg újra leszedegetik a hűtőmágneseket, és hosszú percekig képesek eljátszani egy csörgő-zörgő műanyag flakonnal is. Ami számunkra jelentéktelen tevékenységnek tűnik, nem is igazi játéknak, az a gyerekekeket hihetetlen módon fejleszti. Fejlődnek a finommotoros készségeik, a szem-kéz koordinációjuk, térbeli tájékozódásuk. Ez a későbbiekben nagyon fontos lesz számukra, amikor írni-olvasni tanulnak majd. 

Ha máshol nem is, de Pinteresten biztosan jöttek már veled szembe olyan “Sensory play” ötletek gyerekeknek, ahol a kicsik különböző színű, textúrájú és anyagú dolgokkal játszanak, látszólag teljesen értelmetlenül. De a sensory play, azaz a tapintásos érzékelést fejlesztő játék igenis nagyon fontos a számukra, hiszen a tapasztalás útján történő tanulást támogatja. 

A taktilis észlelés útján a gyerekek megtanulják a tárgyakat azonosítani, megállapítani azok alakját, méretét, súlyát, felszínének minőségét. Nem is gondolnád, de mindennek a társas kapcsolatok kialakulásában, sőt a matematikai gondolkodás fejlődésében is fontos szerepe lehet. 

 

Néhány ötlet otthon játszható, tapintásos érzékelést fejlesztő játékokhoz:

  • Rizs, borsó, száraztészta és bab töltése műanyag flakonokba tölcsér segítségével
  • Színes homok kanalazása különböző méretű műanyag poharakba
  • Csillámporral felturbózott slime készítése házilag
  • Autómosás! Egy nagyobb műanyag dobozba vizes homokot vagy földet teszünk, amibe játékautókat (vagy bármilyen más játékokat) forgatunk, egy másik műanyag dobozban pedig langyos vizes habfürdőt készítünk a gyerekeknek, ebben kell megtisztogatniuk a járműveket kis szivacs vagy kefe segítségével.
  • Egy nagyobb műanyag dobozba vagy lavórba töltsünk vizet és dobjunk bele különböző színű pompomokat. A kicsiknek merőkanállal kell kiszedniük őket műanyag piklikbe, mint a levest! 
  • Gyurmázás - néha talán bosszúságot okoz otthon az új szőnyegbe vagy a kanapé párnájába beletapickolt gyurmagombóc, de hidd el, ez egy nagyon szuper játék, ami rengeteg területen fejleszti a kicsiket! Fejlődik a megfigyelőképességük és az arányérzékük. Gondolj bele: a gyermekeknek fel kell ismernie, mekkora a cica feje a testéhez képest, mekkora egy körte egy dióhoz képest, és így tovább. Fejlődik a kézügyességük is. A gyurmázás, az apró részletek megformálása, sodrása, gömbölygetése nem egyszerű! Ahogy ezeket gyakorolja gyermeked, egyre jobb lesz a kézügyessége, mindeközben pedig erősödnek a pici ujjai, csuklója, tenyerének izmai. Memóriafejlesztéshez is jó játék a gyurmázás - emlékezetből megalkotni egy figurát ugyanis nagyon összetett feladat!
  • Matatófal: ez lényegében nem más, mint egy sor apró kis mütyür és tárgy, egy falra akasztható táblához csavarozva: reteszek, zárak, kapcsolók, cipzárak, cipőfűzők, fonalak, pompomok, akasztók és minden, amit el tudsz képzelni. Természetesen készen is kaphatóak, de a legjobb, ha anya és apa házilag barkácsol egyet a gyerkőcnek. Így könnyen személyre is tudjátok szabni a matatófalat.

 

Válassz webshopunk tapintásos érzékelést támogató játékai közül! >>>